Een delegatie, van 7 personen, van onze partnerstad Martin heeft van 19 december  t/m 21 december 2013 een bezoek gebracht aan Hoogeveen. Voor dit relatief korte bezoek is een intensief programma samengesteld. Op vrijdag 20 december is de delegatie ontvangen door burgemeester Loohuis. Tijdens deze ontmoeting is van  gedachten gewisseld over positieve  mogelijkheden voor de toekomst van de stedenband. Vervolgens zijn  onze gasten rondgeleid en volgen gesprekken over specifieke onderwerpen, waarbij vertegenwoordigers van de gemeenten   hun  partners ontmoeten op het gebied van sociale zaken,  cultuur en toerisme.
Enkele  leden van de delegatie   hebben een  ontmoeting met de EHHC  (Eerste Hoogeveense Houtsnijders Club).
Een muziekdocente  heeft een bezoek gebracht aan het Roelof van Echten College voor HAVO/ VWO en aan Scala, een centrum voor muziekopleidingen.
Bij alle ontmoetingen zijn wederzijds  positieve ervaringen opgedaan, wat mogelijkheden biedt voor vervolgcontacten.
Na de lunch heeft de delegatie, samen met leden van het stedenband comité , de "Orchideeën Hoeve" bij Luttelgeest bezocht. Tijdens de gehele middag is geanimeerd gesproken over de  ontwikkelingen  van de stedenband en zijn nieuwe lijnen voor samenwerking uitgezet .
Tijdens het avondprogramma is er de gelegenheid om de Hoogeveense  "lichtjesparade" te bewonderen, dit gaf een verrassende  blik en werd zeer gewaardeerd.

Op zaterdag begon voor drie personen een ontmoeting bij museum de "5000 Morgen". Hier is gesproken over een mogelijke samenwerking in de toekomst.
De  gehele dag staat in het teken van de vakantiemarkt in de bibliotheek met  als speerpunt de toeristische en culturele promotie van Martin/regio Zilina/Slowakije. De deelnemers zijn o.a. museum5000 Morgen/TIP,  boekhandel Pet en de verkeersbureaus van Slowakije, Tsjechië, Polen en Hongarije, (www.mslovex.nl, www.tsjechshop.nl). Een houtbewerker in Slowaakse klederdracht geeft  demonstraties van fluitspelen en andere gebruiken, tevens is het handmatig versieren van kerstballen gedemonstreerd.

Zaterdagavond,  tijdens de  afsluiting in hotel-restaurant  "de Spaarbankhoeve" is  het bezoek geëvalueerd en  geven onze gasten aan de buitengewoon ontspannen sfeer zeer te hebben gewaardeerd. De keuze van Engels als voertaal is een positieve  ontwikkeling gebleken. Vriendschapsbanden zijn  versterkt en nieuwe internationale samenwerkingsinitiatieven geïnitieerd.

Delegatie 2013

Delegatie uit Slowakij 2013