MARTIN (Slowakije) EN OMGEVING

 

1.     Musea;

 

a.     Matica Slowaaks Wetenschappelijk en Cultureel Instituut. Deze bibliotheek is de grootste van Slowakije. Het is een verzameling van alle literatuur welke in de Slowaakse taal zijn verschenen. Literatuur in een andere taal wordt ook bewaard maar dan moet dit (deels) betrekking hebben op Slowakije. In de bibliotheek is een expositie aanwezig.
Osloboditelóv 11

b.     Galerie der Beeldende Kunsten. In de galerie zijn permanente en wisselende exposities. Kunstenaars uit het dal van de Turiec tonen hun prachtige kunstwerken.
Daxnerova 2

c.     Slowaaks Etnografisch Museum. Martin beschikt over een grote diversiteit van musea, cultuur, historie, natuur, etc. Door alle informatie van de verschillende musea te bundelen is hier het belangrijkste museum, welke een beeld geeft van het ontstaan en het verleden van Slowakije (Volkenbeschrijving, archeologie, geschiedenis, kunst, etc.).
Malá Hora
č 2

d.     Slowaaks Museum Martin Benka, Martin Benka is een van de bekendste schilders uit Slowakije. Zijn werk is terug te vinden op schilderijen en tekeningen. Hier zijn een groot aantal werken van hem te bewonderen. Tevens is zijn atelier en over zijn leven een expositie aanwezig.
Kuzmányho ul.
Č 34  

e.     Slowaaks Openluchtmuseum. Dit is het grootste openluchtmuseum van Slowakije. Het is gelegen buiten Martin volg de borden en tot slot het grote bord met de tekst “Skansa”. In dit toch wel bijzonder aangelegde openluchtmuseum zijn verschillende oude gebouwen te bewonderen. De regio’s worden allen vertegenwoordigd door hun eigen “dorp”. Gedurende het hoogseizoen zijn op verschillende zondagen speciale themadagen.
Jahodnicke háje

f.      Museum Andreja Kmet’a. Andreja Kmet’ heeft veel verzameld over de flora, fauna en mineralen uit de directe omgeving van Martin. Deze schitterende verzameling geeft een boeiende en prachtige indruk van de aanwezige natuur.
ul. A. Kmet’a
č 20

g.     Museum Karola Plicku. Karol Plicka  was een groot fotograaf en cineast. Hij was volkerenkundige en verzamelaar van folklore en leraar. De Slowaakse folklore wordt hier op een speciale manier geëxposeerd.
Prónayovská kúria, Blatnica

In Martin zijn nog meerdere musea. Voor meer informatie kunt u terecht bij het toeristenbureau.

2.     Natuur.
Martin ligt tussen de Mala Fatra aan de west- en noordzijde en de Vel’ká Fatra aan de oostzijde. Beide gebieden bieden een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Laatste is tot Nationale Park uitgeroepen. Voor de natuurkenner en –liefhebber is dit bij uitstek een eldorado.

3.     Uitstapjes;

a.     Sväty Kri: Deze houten kerk moest worden verplaatst door de komst van een stuwmeer. De plaatselijke timmerman kon noch lezen, noch schrijven. Hij heeft voor de bouw voldaan aan de geldende Sopronwet ( Er mochten geen spijkers worden gebruikt.) Bij de bouw is alleen hout gebruikt om het geheel in elkaar te zetten. De kerk biedt plaats aan 6000 personen, 43 meter lang en heeft een oppervlakte van ongeveer 1150m2.
De kerk ligt aan wegnr 18 deze loopt zuidelijk van de D1, tussen Ru
omberok en Liptivský Mikuláŝ.

b.     Kremnica. Dit stadje valt onder de monumentenzorg. In het stadje is een muntenmuseum. Een bezoek aan de Sint-Katharina kerk mag niet ontbreken. Vanaf de toren heeft men een fraai uitzicht over het stadje en zijn dal. Kremnica ligt aan weg 65, Martin – Ziar.

c.     Špania Dolina Dit is een oud mijnwerkersdorpje met een mooie overdekte kerkopgang vanuit het dal naar de hoger op de berg gelegen kerk.
Dit plaatsje ligt aan wegnr 59 ten noorden van Banská Bystrica.

d.     Oravadal, Dit ligt ten noorden van Ruomberok volg wegnr 59. Aan het einde van het dal in Podbiel staan een aantal oude houten huisjes. In Oravský Hrad is een mooi kasteel hoog op een bergtop. Een rondleiding door het kasteel is de moeite waard. U moet er op tijd zijn, omdat niet alle gidsen een vreemde taal spreken. Waardoor reserveren is aan te bevelen.

e.     Rajecka Lesna, dit ligt zuidelijk van ilina. Hier wordt het oude “Betlehem” met belangrijke kenmerken van Slowakije uitgebeeld. Het houtsnijwerk, welke in detail zijn gemaakt en de vele bewegende delen, zullen U versteld staan.

f.      Vlkolinec, Dit dorpje valt onder de bescherming van de Unesco. Via een lange weg rijdt U naar het afgelegen dorpje dat een bezoek zeker de moeite waard is. Dit plaatsje ligt ten zuiden van Ruomberok.

g.     Čičmany, Slowaaks traditioneel monumentendorp met donkere houten huisjes en witte beschilderingen. Dit dorp bezit nog een traditionele architectuur. Het dorp wordt aangegeven aan weg 65 van ilina naar Prievidza, ongeveer 2,5 km na Fačkov als men vanuit het noorden komt.

h.     Banská Bystrica. De gehele binnenstad is gerestaureerd en geeft een kleurig aanblik.

i.      IJsgrotten. Aan de oostzijde van Martin zijn een aantal ijsgrotten te bezichtigen.

4.     Actief bezig zijn;
Voor al uw wandelingen en fietstochten is een goede kaart gewenst. De prijs voor deze topografische kaarten zullen enorm meevallen. Op de kaarten zijn diverse routes aangegeven, welke u zelf aan elkaar kan koppelen om de afstand/tijd te bepalen.

a.     Martinské hole, wandeling over de kam. Boven goede parkeergelegenheid.

b.     Blatnica dagwandeling door de ruige bergachtige beboste natuur. De routes gaan over paden en sporen. Er zal extra inspanning moeten worden geleverd om een aantal meters met behulp van een ketting omhoog te klimmen. Dit is goed te doen. Op de top, maar ook onderweg, heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving. Denk erom onderweg is geen verzorging aanwezig.

                              i.    Vertrek vanaf de grote parkeerplaats, loop richting oorlogsmonument en passeer deze links en volg de gele route. Na ca een half uur ziet U rechts aan de overzijde van het water een open stuk terrein. Ga hier de brug over en volg de BLAUWE route. Deze route voert door de bossen en over de berg weer terug naar het eethuis waar U ’s morgens bent langs gekomen. Dit is een dagtocht.

                             ii.    Vertrek van de parkeerplaats maar passeer het oorlogmonument nu rechts om deze dagtocht te beginnen. Volg de groene route tot U linksaf kunt naar de gele route. Na het mooie uitzicht op de Ostrá blijft men de gele route volgen om later linksaf te gaan naar de blauwe route. In het dal aangekomen moet men linksaf terug naar de parkeerplaats.

c.     Fietstochten gemarkeerde routes zijn aanwezig in het Turiecdal. Deze routes zijn geschikt voor de sportfietser maar ook voor de ATB’er. De kaarten zijn verkrijgbaar bij het toeristenbureau.

d.     Terchova, wandeling door de kloof “Dolné Diery”, start vanuit het oostelijk gelegen Biely Potok.

e.     Vratna, dit gebied ligt ten noorden van Martin. Hier zijn diverse gemarkeerde wandelroutes. Vanuit Terchova rijdt men helemaal naar de achterste parkeerplaats. Met de kabelbaan gaat men naar boven. Boven aangekomen neemt men de groene route tot men linksaf kan over de rode route naar de Chleb. Blijf de rode route volgen, men moet om de volgende top beneden langs lopen, naar de gele route waar we rechtsaf gaan richting Chada pod Chleborn. Van hieruit gaan we rechtsaf over de groene route richting bergstation. Van hier kan men via de rode route naar de Vel’ky Krivan. Na het mooie uitzicht gaan we dezelfde weg terug. Wie nog niet moe is kan bij het bergstation de blauwe route nemen en afdalen naar de parkeerplaats. Bij de Sedlo za Kraviarskym gaat men rechtsaf richting parkeerplaats over de groene route. Het laatste stuk vanaf het bergstation is heel mooi maar ook evenredig zwaar. De markering van de laatste groene route is soms moeilijk aangegeven. De afdaling is alleen getraind, met goede kleding en droog weer uit te voeren. Voor deze tocht moet men een volle dag uittrekken.

f.     Šútovo, een wandeling naar de 38 meter hoge waterval. Volg in Šútova de borden “Vodapad” aan het einde komt men op een parkeerplaats waar men moet betalen. Van hier loopt men in ongeveer 3-4 uur heen en terug naar de waterval.

 

Aanbevolen reisgids uit de Dominicus reeks "Slowakije". Klik hier voor de gids: Dominicus Slowakije