Slowakije

 

Martin en het Turiecdal

 Slowakije

 

 

 

 

 

Ligging

Slowakije, wat vroeger deel uitmaakte van Tsjecho-Slowakije, grenst aan Polen, Oekraïne, Hongarije, Oostenrijk en Tsjechië. De hoofdstad vanSlowakije (detail) Slowakije is Bratislava op ongeveer 80 km van Wenen.

Martin behoort tot de regio Žilina en is de grootste stad in het Turiecdal. De stad Martin ligt aan de noordkant van het Turiecdal en wordt omgeven door de Mala en Veľká Fatra Stad Martin(niet te verwarren met de Tatra.). Dit gebied wordt ook wel "de Springplank" van Slowakije genoemd. Anderen hebben ook de naam gegeven van "het kloppend hart van natuur en cultuur van Slowakije". Veel toeristen maken hier voor het eerst kennis van de vele mogelijkheden om kennis te maken met Slowakije, natuur, cultuur en vooral de gastvrijheid. Ook de wandelaars en de fietsers kunnen zich hier goed vermaken. Velen komen dan later terug om Slowakije verder te ontdekken.

 

Martin

Een eeuw geleden werd de universiteitsstad de leidende "Slowaakse culturele stad". Het heeft in het verleden een belangrijke rol gespeeld voor het Slowaakse politieke en culturele leven. In 1863 werd hier "Matica Slovenská"(Slowaakse Culturele Vereniging) opgericht. Het uit 1865 daterende gebouw is een nationaal monument. Verder was hier het eerste gymnasium en de vrouwenvereniging van Slowakije. Wanneer men de autobiografie van Alexander Dubček leest, dan is het begrijpelijk dat de stad en de wijde omgeving een belangrijke rol hebben gespeeld voor Slowakije.

Het parlement van Slowakije heeft op 24 augustus 1994 de stad Martin uitgeroepen als: het centrum van de nationale cultuur van Slowakije.

De stad toont nog verschillende oude gebouwen, soms in vervallen staat, veelal van voor de revolutie en deze worden mogelijk nog gerenoveerd of geheel opgeruimd. Een aantal gebouwen is al gerenoveerd, zoals het theater en de bank midden in de hoofdstraat.

 

Cultuur en musea

Als nationaal cultuurcentrum maakt het zijn reputatie helemaal waar. Tegenwoordig bevinden zich in deze stad de Slowaakse Nationale Bibliotheek met ongeveer 5.000.000 boeken. Alles wat is verschenen in de Slowaakse taal, nieuwe maar ook heel oude boeken worden hier bewaard. Een bezoek aan de bibliotheek is aan te bevelen. Verder is hier onder andere het Etnografisch- en het Natuurmuseum van Andreja Kmet’a waar een overzicht is van de flora en fauna van dit gebied. Verder zijn er verschillende galerieën. Aan de rand van Martin ligt het grootste Openlucht Museum van Slowakije. Hier zijn verschillende bouwwerken per streek bijeengebracht. Bij een bezoek op zondag heeft men kans, dat er culturele optredens worden verzorgd.

De afgelopen jaren waren in de stad vele culturele activiteiten. Op het grote podium bij het Millennium gebouw in de hoofdstraat werden voor de bezoekers uiteenlopende optredens verzorgd. Volgens het culturele programma waren er op de verschillende thema avonden; hedendaagse popmuziek, folkloredansen, zang, ballet, rap, klassieke muziek, etc.

 

Natuur

Het Turiecdal staat bekend om zijn prachtige natuur. Hoewel we spreken over de Mala(Kleine) en Veľká(Grote) Fatra, heeft de Mala Fatra de hoogste bergtoppen.

De Mala Fatra is een nationaal park en heeft een oppervlakte van 22.630 ha. Het ligt aan de west- en noordzijde van het Turiecdal. Hier treft men steile rotswanden, ravijnen,Natuur Slowakije bergweiden, maar ook mooie rustige diepe valleien. De bekendste in de Mala Fatra zijn de ingang van het Vrátnadal, Sokolie, Boboty, Horné, Dolné en Nové Diery in het massief Rosutec. Tot de mooiste natuurverschijnselen behoort de Kristalgrot onder de Malý Rosutec met kalcietversiering, de waterval van Šutov en een 7 km lang, slingerend gedeelte van de rivier Váh in een bergkloof tussen de rotsen Dubná en Strečno. Het hoogste punt van het nationaal park is de top van Veľký Fatranský Kriváň - 1709 m boven de zeespiegel.

De flora bestaat uit meer dan 900 soorten planten. Van de dierensoorten die er leven noemen wij bijvoorbeeld beren, lynxen, otters, steenarenden, oehoes, korhoenen, auerhanen en verschillende vogelsoorten.

Ook de Veľká Fatra is een nationaal park en heeft een oppervlakte van 40 371 ha. Het nationaal park ligt ten oosten van het Turiecdal. Opvallend zijn de karstvormen, zoals de bergwanden, treden, vensters en gaten en kleine canyondalen. De meest bekende dalen zijn Gaderská, Blatnická, Belianska en Bystrická. De meest bekende grotten die helaas niet toegankelijk zijn Mažarná, Jelenecká, Horná en Dolná Túfna.

Het oudste reservaat is het Nationaal Reservaat Harmanecká Tisina (1949), opgericht vooral voor de bescherming de taxus. De taxus groeit hier als grootste hoeveelheid in heel Centraal-Europa.
Het heeft een rijke fauna er nestelen hier 110 soorten vogels en er leven hier 60 soorten zoogdieren. Van de roofdieren leven hier lynxen, beren en wolven.

 

Actief

Voor de actieve toerist is er veel te ondernemen.

In de bergen is een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Een groot aantal routes worden met een kleur gemarkeerd. Voor heel Slowakije geldt, bestudeer de kaart goed, soms moet men een stukje overbruggen met steps, een ladder of langs een kabel, deze kleine Skalolezectvo_Daniel Hajdchhindernissen maken het wandelen mede zo boeiend. In een enkel geval heeft men ook te maken met eenrichtingsverkeer op de wandelpaden. Deze gemarkeerde paden gaan vaak van punt naar punt, hierdoor kan men zelf een route samenstellen voor dagtochten of meerdaagse tochten. Het is aan te bevelen om voldoende drinken en eten mee te nemen. Men gaat hier echt de ongerepte natuur in en men zal zelden of weinig eetgelegenheden aantreffen in de bergen.

Wie denkt de fiets thuis te kunnen laten komt bedrogen uit. Maakt men gebruik van een toerfiets of ATB, er is voor een ieder voldoende aanbod. Ook voor beide zijn gemarkeerde routes aanwezig. Martin en het Turiecdal bieden volop de mogelijkheid de omgeving te verkennen. Men kan fietsen door de glooiende en soms wat steilere bossen, maar ook door het Turiecdal. Men trekt dan door de velden en de kleine boeren plaatsjes. Ook bestaat er voor Martin een fietskalender, waar men kan deelnemen aan georganiseerde tochten. ASK tour Slovakia organiseert fiets- en wandeltochten door dit gebied en is bekend met de mooiste plekjes.

Topografische fiets- en wandelkaarten zijn te koop bij de VVV, lokale boekhandels maar ook in de grote supermarkten. De kaarten zijn voorzien van een rasterwerk, waardoor het gebruik van een GPS mogelijk is. De kaarten zijn voorzien van een gemiddelde tijd van dalen en stijgen bij de gemarkeerde routes. Verder zijn de gidsjes van Dajama een goede informatieve aanvulling. Zowel de algemene regiogidsen als de rugzakroutes zijn in het Engels en Duits verkrijgbaar.

Op de Martinské Hole bestaat de mogelijkheid om te Deltavliegen. Voor de avonturiers kan men met een vlot van houten boomstammen meevaren op de Váh, dit is een zijrivier van de Donau en tevens de langste rivier in Slowakije.

In Valčianska Dolina even zuidelijk van Martin wordt een geheel nieuwe vakantie ressort ontwikkeld. Mogelijk, dat deze zomer nog een zomerrodelbaan gereed zal zijn. De golfer kan er al terecht op de driving range. In de toekomst zal hier een 18 holes golfterrein komen.

In de winter kan men langlaufen en skiën op het Winter Ski Centrum Martinske Hole, Jasenska Dolina Jased en Wintersport Valčianska Dolina "Snowland". Vooral de laatste is sterk in opkomst. Men heeft de beschikking over veel sneeuwkanonnen en een deel van de pistes is verlicht. Door de samenwerking van deze drie skioorden geeft men één gezamenlijke skipas uit. Deze geeft korting bij huur of lessen van skiën en snowboarden en op het aanwezige aqua park. Vanuit Martin is gratis vervoer beschikbaar naar de verschillende skioorden. Fatra Ski verzorgt vele activiteiten in de regio.

 

Verblijf, eten, enz.

Wie denkt alles te moeten meenemen vanuit Nederland zal raar staan te kijken wat hier te koop is. Supermarktketens Tesco(Engels), Bila, Lidl, Coöperatieve en sinds kort Kaufland(Duits) zijn aanwezig in Martin. In Žilina is een hyper Carrefour(Frans) verder in het land treft men ook Hypernova(AH) aan. Men komt er later achter dat hagelslag en onze eigen koffie voldoende is.

In Martin/Vrutky is een goed verzorgde camping. De eigenaar en het personeel zijn zeer behulpzaam.

Martin beschikt over een aantal goede hotels zoals, Turiec-, Victoria- en Bystrička hotel. In Valčianska Dolina is het hotel "Impozant" gevestigd. 's Winters kan men vanuit het hotel direct de piste op. Een aantal hotels biedt de mogelijkheden van een zwembad, sauna, thermaal baden en andere "medisch kuren.

Martin en omgeving hebben een aantal voortreffelijke restaurants waar men tegen een, voor ons, goedkope prijs kan eten.

Op delen van de autoweg is een vignet verplicht. Men kan volstaan met één vignet voor auto en caravan en kost voor één maand ca. € 14,00. Deze zijn onder andere te koop bij enkele postkantoren en bij benzinestations langs de snelweg. Verder is er een treinverbinding vanuit Bratislava. In de regio kan men gebruik maken van de aanwezige busdiensten.

Bij deelname aan het verkeer is het gebruik van alcohol ten strengste verboden. Ook het gebruik van een "handsfree" mobiele telefoon is niet toegestaan.

Slowaaks huisSlowaaks dis